Policia e kosovës
Policija Kosova / Kosovo Police

KOMUNIKATË PËR MEDIA - s

Priština, 29 maj 2023

Priština, 29 maj 2023
Održavanje javnog reda i bezbednosti, sprovođenje zakona na profesionalan, efektivan i efikasan način, kao i pružanje bezbednosti svim građanima bez razlike, ostaje dužnost i stalna posvećenost Policije Kosova (PK).
Policija Kosova nastavlja svoje obaveze u pružanju bezbednosti toka protesta, koje nastavljaju u blizini tri opštine na severu zemlje: Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.
U Zvečanu su demonstranti nastavili da budu nemirni i kontinuirano su provocirali situaciju, pokazivali nasilje, bacali razne predmete na policijske službenike, postavljali i ispisivali provokativne natpise sa srpskim i ruskim simbolima na vozilima policije, KFOR-a, kao i oštećivali gume i druge delove na vozilima.
Novinare raznih medija su ometali i pretili maskirani demonstranti, čija su vozila oštećena, jedno je izgorelo, a na njima su ispisani i srpski nacionalistički natpisi. PK prema mogučnostima je pružila bezbednost medijima/novinarima tako što ih je premeštala na bezbednosni perimetar.
Sirene/alarmi su kontinuirano bili uključeni u severnim opštinama kako bi se ponovo mobilisali, a do sada su demonstranti i u Leposaviću bacali razne predmete i vatromet/pirotehnička sredstva na službena lica i policijska vozila.
Policija Kosova se pokazala profesionalna i samouzdržana, izbegavajući kontinuirane provokacije, kao i zamolivši demonstrante da protestuju mirno, da ne napadaju i ne ugrožavaju živote policajaca, da oslobode put i službena vozila za saobraćaj, kao i da ne oštečuju vozila policije i građana, kako situacija ne bi eskalirala. Prisutni zvaničnici Kfora kontinuirano su upućivali takav zahtev demonstrantima, ali je situacija nastavljala da bude ista.
Policija Kosova je u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom. KFOR je bio primoran da reaguje jer su nasiljem demonstranata ugroženi životi službenika, dovedeni su u opasnost oštećenja na vozilima i javnoj imovini.
Demonstranti u Zvečanu nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.
Usled neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a, a do sada je uhapšeno pet osumnjičenih koji su nad njima vršili napade i nasilje.
Takođe, zapaljeno je službeno vozilo PK-a kao i oštećena su i druga vozila.
Policija Kosova nastavlja da menadžira situacijom u koordinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivne istrage u vezi sa nasiljem i napadima na medije, pripadnike KFOR-a i policiju.
Protest i dalje nastavlja, situacija je i dalje napeta, posebno u Zvečanu, jer tamo i drugim opštinama kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, maskirane i obučene u crnoj odeći.
Sagledavajući okolnosti i napetu situaciju koju stvaraju kriminalne grupe na severu zemlje, Policija Kosova poziva građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije bilo koje prirode.
Opšte statistike: 2024-06-03
0
Nesreće sa fatalitetom
21
Nesreće sa povredjenima
31
Nesreće bez povredjenih
1521
Izrećene saobraćajne tikete
11
Hapšenja
03
Na zadržanje