Policia e kosovës
Policija Kosova / Kosovo Police

Dodatne Informacije

Dodatne Informacije:
Kako bi sprečili predsednike opština da uđu na svoja radna mesta, u blizini ulaza opštinskih objekata tri opštine značajan broj građana se okupio kako bi zabranili njima i njihovom pratećem osoblju da uđu u službene objekte opština.
Osim angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja su postavljena u blizini i pri opštinskih objekata, u severnim opštinama pušteni su alarmi i alarmi koje koriste kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja.
Policija Kosova je angažovala relevantne policijske jedinice, u cilju menadžiranja situacijom i okolnostima koje su stvorili okupljeni građani, koji su ometali organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo.
Službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da se udalje i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su oni kontinuirano odbijali.
Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i šok bombe prema policiji i službenim vozilima, nanevši direktnu opasnost i telesne povrede do sada petorici (5) policijskih službenika koji su se potom vratili na službenoj dužnosti.
Takođe pričinjena je materijalna šteta i na četri (4) službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno. Sumnja se da su se u blizini čuli pucnji, ali se još uvek ne zna tačna lokacija.
Videvši direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su bile prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući i suzavac da rasteraju masu, kako bi predsednicima omogućili ulazak u objekte opština.
Policija Kosova će nastaviti da održava bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova bez razlike, kao i preduzeće zakonske mere protiv nezakonitih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u mestu.
Policijska angažovanja na održavanju bezbednosti
Priština, 26 maj 2023
Policija Kosova (PK), u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima svoje policijske radnje na održavanju, čuvanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzima policijske mere u cilju sprečavanja svih kriminalnih aktivnosti koje se dešavaju u zemlji.
Policija Kosova danas po službenoj dužnosti pomaže predsednicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad, u službenim objektima dotičnih opština.
Opšte statistike: 2024-06-03
0
Nesreće sa fatalitetom
21
Nesreće sa povredjenima
31
Nesreće bez povredjenih
1521
Izrećene saobraćajne tikete
11
Hapšenja
03
Na zadržanje