Policia e kosovës
Policija Kosova / Kosovo Police

IGRA “PLAVI KIT” ILI “BLUE WHALE GAME”POZNATA DRUGAČIJE I KAO IGRA SAMOUBISTVA ZA MLADE!

Priština, 8 jun 2017

Poštovani roditelji,

Na osnovu globalnih razvoja u oblasti upotreba društvenih mreža komuniciranja i igre ‘online’ za mlade, sada se predstavila neophodna potreba da ozbiljno kao roditelji i društvo u celini da se bave nadzorom i direktnim razgovorom sa našom decom. 

Prema dostupnih informacija na internet, predstavljen je i ubrzano se širi ‘online’ igra veoma opasna za decu koja se zove “BLUE WHALE GAME” ili drugačije poznata kao  “ IGRA SAMOUBISTVA”.

Sa rekordnom brzinom ova igra se širi u mnogim zemljina, uključajuči i Evropske zemlje. Vesti za širenje ove opasne igre samoubistva za mlade dolaze s obzirom samoubistva oko 130 maloletnih u Rusiji (prema informacijama objavljenih u medijama).  

Prema nekoliko dobijenih informacija iz društvenih mreža, sumnja se da poreklo ove igre je iz Rusije i da of 2016 godine se širi i stekla je pažnju mladih ljudi. 

Srećom, ova igra još nije stigla da se širi masivno u Republici Kosova ili ipak o tome Policija Kosova nije imala informaciju/ takav slučaj, ali vaša Policija želi da podigne nivo pažnje svim roditeljima za potencialnu mogučnost da i naša deca mogu da postaju žrtva ove degenerativne i destruktivne igre.   

ŠTA JE OVA TAKO OPASNA IGRA ZA MLADE?

Igra “THE BLUE WHALE GAME” je jedna igra koja se odvija ‘online’ i opšte ima za cilj da meta mlade koji su osetljivi ili senzitivni gde nakon nekoliko vremena imaju da ih ubede da izvrše SAMOUBISTVO. Uglavnom ova igra se širi preko društvenih mreža komuniciranja. 

U trenutku kada mladi ulaze da igraju ovu igru, igra “THE BLUE WHALE GAME”od strane grupe lica koji upravljaju ovu igru, deci se dodeljuju zadaci koji imaju rok od 50 dana da izvrše ili završe.  

Ovi zadaci mogu uključiti npr. gledanje horor filmova, da ustaju rano ujutro sa ciljem da poremete rutinu i svakodnevnu aktivnost. 

Ovi zadaci koji se dele od strane administratora ove igre iz dana na dan postaju sve teže za mlade i postaju vrlo ekstremne tokom 50 dana koliko traje ova igra. Negde na kraju ovih dana, nekoliko člana uprave ove igre ohrabljuju mlade da izazivaju povrede sebi stimulirajući njih da grebu do krvarenja njihovu ruku da bih crtali ‘plavi kit‘ i na neki način oni  ‘ispiraju mozak mladih‘. 

Na 50-ti dan igre deca koja igraju ovu igru ozbiljno se ohrabruju od strane administratora obe igre da izvrše samoubistvo da bih uspešno završili igru. 

ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO DA BIH ZAŠTITI I SPREČITI PRETNJU OVE DECE?

* Pitajte vašu decu šta oni gledaju kada koriste kompjuter (pametni telefon, tablete, laptop). Veoma je važno da vi kao roditelji shvatate kakve veb-stranice deca posećuju, sa kime komuniciraju u društvenim mrežama, kakve aplikacije koriste i šta imaju instalirano u njihovim uredjajima. 

* Kontrolirate i podesite privatnost vašeg deteta u opremu koji oni koriste  (kompjuter ,pametni telefon, tablete, laptop). Obezbedite se da  vaša deca znaju da kreiraju svoj profil sa ograničenjem na distribuciji (restrikciji) i da pretvaraju ih ’ ličnom’ profilu (private). 

* Pobrinite se da deca znaju kada i kako da raportiraju i blokiraju osumnjičene osobe ili nepoznate osobe koji pokušavaju da komuniciraju sa njima i koji objavljuju različite poruke sa eksplicitnim i nasilnim sadržajem.  

* Pobrinite da kažete vašoj deci da nikada ne dele lične podatke i ime njihove škole, broj telefona, adresu boravka ili bilo šta koja će identifikovati dete. 

* Uvek vodite računa da imate prijateljski razgovor sa vašim detetom i da diskutujete za opasna pitanja kada se radi o uznemiravanju ’online’ (cyberbulling), ogovaranja i podrugljivost izmedju vršnjacima i drugim pitanjima bezbednosti koje preokupiraju vaše dete. Svakog puta pobrinite da pratite raspoloženje vašeg deteta i odmah razgovarajte prijateljski sa njima za nekog potencijalnog problema kojeg on ili ona može imati.  

* Ako vi kao roditelji primetite nekakve znake vašeg deteta kao np: gubljenje raspoloženja, budjenje rano ujutru, nedostatak apetita za hranu, zatvaranje satima u sobi,  duža upotreba kompjutera ili elektronskih uredjaja kojeg on ili ona koristi, ili i nedostatak interesa za životne opšte aktivnosti, ODMAH konsultirajte se sa PSIHOLOGOM   i obavestite Policiju Kosova, na Tel: 192 ili preko                    e-mail: [email protected] — FACEBOOK: /kosovopolice 

S poštovanjem,

Kancelarija ta Informisanje PK-a

GDP -Priština

 

Opšte statistike: 2024-06-03
0
Nesreće sa fatalitetom
21
Nesreće sa povredjenima
31
Nesreće bez povredjenih
1521
Izrećene saobraćajne tikete
11
Hapšenja
03
Na zadržanje