Policia e kosovës
Policija Kosova / Kosovo Police

Zajednička operacija osam (8) država , uz podršku EUROPOL-a i EUROJUST-a,uhapšene sue sedamdeset i osam (78) soba , pod osnovanom sumnjom za ‘krijumčarnaje migrantima ’, falsifikovanje dokumenata ’ i

Priština, 25 mart 2015

Dana 24.3.2015 .godine, uz zajedničku istragu osam (8) država: Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke, Austrije, Madjarske , Švajcarske , gde je učestvovala i Kosovo, uz podršku i od EUROPOL-a i EUROJUST-a , realizovna je jedna zajednička operacija u sve gore pomenute države pod osnovanojm sumnjom za ‘krijumčaranje migrantima ’, ‘falsifikoanje dokumenata ’ i ‘organizovani kriminal ’.

Ova zajednička akcija je pokrenuta i istraživana od početka 2014.godine, od strane Policije Kosova, zajedno sa Specijalnim Tužilaštvom, Republike Kosova, nakon više mesečnih intenzivnih istraga , u vezi kriminalne delatnosti jedne dobro organizovane grupe , koja neprekidno se bnavila sa krijumčaranjem migranata sa Kosova, u zapadne zemlje .

U vezi ovog slučaja , tokom 2014.godine, organizovane su i ostale operacije u koordinaciji sa drugim pomenutim zemljama. Dana 5.11.2014 , na Kosovu su uhapšene 13 osobe, U Nemačku 3 osobe, u Madjarskoj 7 osobe i u Austriji 8 osobe, ukupno prošle godine, je uhapšeno 31 osoba

Dana 24.3.2015 .godine, u zajedničkoj operacinji podržane od strane EUROPOL-a EUROJUST-a uhapšene su 47 osobe u sve gore navedenim zemljama: Francuska 12 osobe, Nemačka 1 osoba, Češka 16 osobe, Slovačka 2 osobe, Austrija 8 osobe , Madjarska 4 osobe i Kosovo 4 osobe, ukupno je uhapšeno 47 osobe.

Do sada u vezi ovog slučaja je uhapšeno 78 osumnjičene osobe u sve navedene zemlje.

Ova grupa tokom izvršavanja ove kriminalne delatnosti za krijumčaranje migrantima koristili su puteve sa Kosova preko Srbije za Madjarsku, sa ciljm da odatke nastave u druge evropskle zemljeme . Za prevoz žertava ova grupa je koristila vozila a takodje je koristila i redovne autobuske linije za Srbiju . Cena po imigrantu kretala se od 1800-3500 euro, zavisno krajnje destinacije .

Tokom ove operacije zaplenjeno je u svojstvu materijalnih dokaza: vozila, kompjuteri, telefoni, SIM kartice, hard drives, falsifikovane putne iasprave , razne bankarske dokumentacije i preko 52000.00 euro.

Objašnjenje : Početno ova zajednička policijska operaija je rezultirala sa hapšenjem (77) osumnjičene osobe, ali Policija Kosov, danas u ranijim jutarnjim satima uhapsila je još jednu osumnjićenu osobu i broj uhapšenih je dostigao na (78) osobe.
 

Opšte statistike: 2024-06-03
0
Nesreće sa fatalitetom
21
Nesreće sa povredjenima
31
Nesreće bez povredjenih
1521
Izrećene saobraćajne tikete
11
Hapšenja
03
Na zadržanje